Slovensku stále chýba 72 správ o deťoch adoptovaných do Talianska

06.03.2013 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR)- Slovensku chýba 72 postadopčných správ o deťoch adoptovaných do Talianska. Ak sa tieto správy na Slovensko prídu, ministerstvo práce je ochotné medzinárodné adopcie do Talianska obnoviť. Šéf rezortu Ján Richter (Smer-SD) o situácii dnes rokoval s talianskym veľvyslancom na Slovensku Robertom Martinim.

Na rokovania do Talianska vycestovala vo februári riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová. Podľa Richtera na stretnutí padla dohoda, že chýbajúce správy by mali prísť do 15. apríla. „Akonáhle obdržíme chýbajúce postadopčné správy, v tom momente pripravíme nové pravidlá hry a automaticky pokračujú medzinárodné osvojenia. Je teraz na talianskej strane, aby predložila chýbajúce veci a my sme pripravení ich akceptovať,“ povedal po rokovaní Richter. Ministerstvo plánuje pripraviť novelu protokolu o spolupráci o medzištátnych osvojeniach pre ďalšie obdobie. Na adopciu do Talianska momentálne na Slovensku čakajú tri deti.

Podľa veľvyslanca priniesli adopcie zo Slovenska veľmi dobré výsledky a dodal, že prioritou Talianska bola a vždy bude ochrana záujmov maloletých. "Za taliansku stranu súhlasíme a sme za to, aby sa vyriešili akékoľvek problémy a aby sa doplnila chýbajúca dokumentácia," uviedol Martini po rokovaní.

Od roku 2003 bolo zo Slovenska do Talianska celkovo adoptovaných 269 detí. Podľa ministerstva chýbalo celkovo 117 správ. Časť chýbajúcich správ dostala Cisárová v Taliansku. Práve chýbajúce informácie o adoptovaných deťoch boli dôvodom, prečo rezort práce pozastavil adopcie. Podľa Richtera ide najmä o správy z obdobia, keď sa adopcie do Talianska spustili, teda z rokov 2003, 2004 a 2005.
 

Vyberte región